HTML

kulf

Külföldre költöztem. Mondhatni emigráltam. Szerencsét próbálok.

Friss topikok

  • Jordi: tetszik!!!!! ( "lájkolom"...) (2010.10.18. 20:20) Jordi, a malac
  • ToBoZ: @RAP7D: Az Urgelli puspok az egyik allamfo. A masik a francia elnok. Szoktam helyi tortenelmet olv... (2010.10.10. 20:28) Latin nyelvek diohejban
  • RAP7D: Havonta felnézek a blogodra aztán végigolvasok mindent:D Szerintem Portugália szörfözés a tuti, én... (2010.10.07. 22:31)
  • RAP7D: "Gyurcsány megmozdult, és az a fontos. Vett a büfében egy italt, és visszaült. Ezek feszült pillan... (2010.10.07. 22:27)
  • Jordi: Miért kellett elhagynod az előző lakást? Eleged lett a felújításból? Miket vásároltál a kénysz... (2010.10.06. 20:21) polgárosodom

Linkblog

Testi öröm, ókori bulvár

2010.11.06. 17:13 ToBoZ

Végre találtam cinta (=öv) nevű halat. Már a régi görögök is tudták, hogy ezt meg lehet enni, egészen pontosan a legrégebbi fennmaradt recept fő összetevője ez a hal. Kicsit furcsán néz ki. Szóval a szirakúzai Mitaikosz ehhez sajtot adott, amiért leszólta őt az Archesztratusz nevű költő, aki szerint a szirakuzaiak gyakran elrontják a jó halakat sajttal. A spártaiak szerint túl jól főzött, ez veszélyeztette a társadalmi berendezkedést. Száműzték, Athénban konyhaművészkedett tovább, míg meg nem halt. A recept egy római idézet révén maradt fenn, a Deipnosophistae című hellenisztikus-zavaros műben található egyéb receptek és sok buzulás mellett. Ezt nem olvastam, bízva James Russel Lowell nevű költő kritikájában, aki szerint az idő múlásának köszönheti hírét ez a szegényes irodalom. Baromi szálkás, ellentétben a legrégebbi európai gombaábrázolás főszereplőjével, a Lactarius Deliciosusszal. Ő egy herculaneumi freskón szerepelt, meg a mai ebédmenümben. Szép, mi? Rajta is veszekednek a szakértők tejtermékügyileg: a katalánok külön kiemelik, hogy vajat soha ne használjunk hozzá, a lengyelek pedig hagyományosan abban sütik. Ihletett költő nem szakértette még a kérdést, lehet hogy kéne írni erről valamit. Én a katalán verziót készítettem el olívaolaj, friss petrezselyem és fokhagyma közreműködésével. Ízletes. Erre mind szakítottam időt a szakdolgozat mellett, amihez most visszatérek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulf.blog.hu/api/trackback/id/tr202428743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása