HTML

kulf

Külföldre költöztem. Mondhatni emigráltam. Szerencsét próbálok.

Friss topikok

  • Jordi: tetszik!!!!! ( "lájkolom"...) (2010.10.18. 20:20) Jordi, a malac
  • ToBoZ: @RAP7D: Az Urgelli puspok az egyik allamfo. A masik a francia elnok. Szoktam helyi tortenelmet olv... (2010.10.10. 20:28) Latin nyelvek diohejban
  • RAP7D: Havonta felnézek a blogodra aztán végigolvasok mindent:D Szerintem Portugália szörfözés a tuti, én... (2010.10.07. 22:31)
  • RAP7D: "Gyurcsány megmozdult, és az a fontos. Vett a büfében egy italt, és visszaült. Ezek feszült pillan... (2010.10.07. 22:27)
  • Jordi: Miért kellett elhagynod az előző lakást? Eleged lett a felújításból? Miket vásároltál a kénysz... (2010.10.06. 20:21) polgárosodom

Linkblog

Latin nyelvek diohejban

2010.09.26. 13:55 ToBoZ

Sokan kerdezik tolem, hogy miert tanulok katalanul, tobbek kozott en is magamat. Messzirol kezdem.

A nyugat-római birodalmat igazan szet lehetett volna szedni kimeletesebben is. Nem ertem egeszen, hogy attol, hogy jonnek a germanok meg a hunok, miert kell szetesni nyelvileg.

A tudas es hatalom atmentesere letrejott katolikus egyhaz nem vegzett jo munkat nyelveszeti teren. Meg a tizennyolcadik szazadig ugyanugy latinul beszeltek egymassal az uralkodo retegek, mint a romai birodalomban, aztan begyorsultak a dolgok, kicsuszott az iranyitas a romaiak kezebol. Az egy dolog, hogy az angolok elkanaszodtak egyhazilag is, meg a lelki udv keresese helyett birodalmat epitettek. A parizsiak nem atallottak lefejezni az isten kegyelmebol uralkodokat, de csak a hugenottak utan. Parizsiakat mondok, mert XVI. Lajos alattvaloinak nagyjabol 10%-a beszelt folyekonyan franciaul. Provenszál (okcitán) dialektusokban ennél négyszer többen, de ok rossz helyen laktak. Teltek-multak a Napóleonok és Garibaldik, míg végül a 19. szazad kozepen Olaszorszagban is sikerult bevezetni egy nyelvet, amit a lakossag 2.6%-a beszelt akkor.

A tizennegyedik szazadig Dalmaciatol Galíciáig kialakult újlatin nyelvek eszrevehetetlenul olvadtak at egymasba. Nagy reszuk mara kihalt vagy tetszhalott, emlekezzunk meg itt a dalmát, a lombard, a monégasque ligúriai, nizzai okcitán nyelvekröl, és máris elértünk a valaha katalán Perpignan (Perpignà) környékére. Onnantól Murciáig tíz falunként más dialektusban beszélik a katalánt, és mindenki nagyon büszke magára.

Spanyolorszagban szinten sokan erzik ugy, hogy uralkodnanak szivesen egy egesz foldrajzi egysegen. Legalabb az Iberiai-felszigeten, ha mar Amerikahoz nincs sok kozuk. Mondjuk Amerikaba legalabb sikerult a spanyolt exportalni, hala a Nueva Planta rendeletnek és a conquistadoroknak. valoszinuleg az elso nyelvhasznalatot korlatozo torveny volt. Ez volt a kozponti hatalom legjobb huzasa, emiatt sokan tanulnak spanyolul. Összességében az asszimiláció itt nem megy olyan jol, mint Francia- és Olaszorszagban, volt is emiatt néhány háború. A portugalok ugyesen kimentettek magukat, pedig nem kulonbozobbek nyelvileg, mint a katalanok. A portugálhoz jobban hasonlit a galíciai meg az asztúriai, mint a spanyolhoz. Baszkfoldnek pedig nyilvanvaloan semmi koze a korulotte levo latin nyelvu orszagokhoz, de hat igy jarnak a kis lélekszámú népek. Mondjuk annyian vannak, mint a szlovénok, szovetkeznek is a katalanokkal minden adandó alkalommal. Volt ezentúl még aráni, aragón és extremadurai nyelvu kisebbség, ok ma mar nem sok vizet zavarnak.

A katalanok melto ellenfelei a kasztiliaiaknak: a kozepkorban legalabb ketszer eljatszottak, hogy egy város ferfi lakossagat megoltek es bekoltoztek a helyukre. Ennek koszonhetoen Szardinia egy reszen ma is katalanul beszelnek. Athénban is beszéltek, mert a bizanci csaszar nem fizette ki zsoldosait, akik aztan onallosodtak. Rosszkor, rossz helyen - utana nem sokkal jottek a torokok.

A polgarhaborut rosszkor provokaltak ki az iberiai szeparatistak. A kilencvenes evekben biztos sikeresen balkanizálták volna a kornyeket, a harmincasokban viszont hathatosabb volt a portugal, olasz es nemet fasisztak segitsege, mint a szovjeteke. Nagyon okosan csinaljak viszont mostanaban: talalkoztam olyan katalan kozepiskolaban vegzo, mindket oldalon kasztiliai felmenokkel rendelkezo fiatallal, aki szeretne Kataloniát fuggetleniteni, mert ugy erzi igazsagosnak tortenelmileg. Az iskolakban csak idegen nyelvkent tanuljak a spanyolt, altalanostol egyetemig minden katalanul van. Minden tanarihoz, de sok mas allashoz is kotelezo a katalan nyelvtudas. A nyolcvanas evekben penzt adtak azoknak a rockzenekaroknak, akik hajlandoak voltak katalanul enekelni. Minden heten uj konfliktus van a kozponti kormanyzat es a Generalitat kozott, hatalmas publicitassal. Nemreg a kulfoldiek allampolgarsagahoz akartak a katalan nyelvtudast elegsegesnek nyilvanitani, elotte betiltottak Kataloniaban a bikaviadalt. Ezen a heten sztrajk lesz, biztos lesz katalan felhangja. Igy valik nemzette egy nep.

Kozben Hollandiaban mar angolul van az egyetemi oktatas nagy resze, dehat kinek mi a fontos.

Itt van peldaul a penz, az mindenkinek fontos. Mostanaban nincs belole sok Spanyolorszagban, ezert a katalanok es a baszkok szeretik a tobbieket hibaztatni. Az elhuzodo krizis egyel tobb ok es lehetoseg a fuggetlenedeshez. A spanyol gazdasag fundamentumait ismerve nem josolok valami fenyes jovot nekik.

Szoval itt meg javaban zajlik a tortenelem, konnyen el tudok kepzelni egy Katalonia nevu orszagot Europaban ugy 20 ev mulva. Ennek a hatarai kerdesesek meg, hiszen peldaul nehezen hiheto, hogy Franciaorszag es a katolikus egyhaz onkent lemondana a tisztan katalan Andorra felett gyakorolt hatalmarol.

Az viszont már most biztos, hogy Katalónia baromi jó hely, Európában valószínuleg a legjobb. Ezt földrajzi adottságainak koszonheti. Egyedul a kelet-európai szemmel is nagy szegenyseg jelei rontjak kicsit az osszkepet, de ez ugye Spanyolorszag hibaja.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulf.blog.hu/api/trackback/id/tr902324306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RAP7D 2010.10.07. 22:29:52

A könyvtárban töltött idődben helyi történelmet olvasol? Amúgy érdekeseket írsz...
Andorrában milyen befolyása van a Vatikánnak?

ToBoZ 2010.10.10. 20:28:40

@RAP7D: Az Urgelli puspok az egyik allamfo. A masik a francia elnok. Szoktam helyi tortenelmet olvasni az interneten, amit sokaig a konyvtarban ertem csak el.
süti beállítások módosítása