Nem bírom ki, hogy ne írjak főzésről. Túl jó vagyok a konyhában ahhoz, hogy a világ nélkülözni tudjon.
Fektessük le az alapokat: a jó vegetariánus recept teljes értékű aminosav-összetételű, ezért gabonákat és hüvelyeseket tartalmaz. A gabonákban kevés a leucin, a hüvelyesekben meg sok, tudja ezt minden állatot nem evő nép. A kettőt kombinálva még mindig hiányzik egy kevés methionin. Ezt lehet ugyan pótolni szezámmaggal, én ezt azonban nem tanácsolom, mert állatkísérletekben a metionin-hiányos étrend (ugyanakkora energiabevitelnél) hosszabb élettel korrelál.
A szabályt erősíti az amaránt, ami gabona, de mégis teljes értékű, valamint a mogyoró, ami csonthéjas, de mégis sok (leucinban gazdag) fehérjét tartalmaz.
A rizsben pedig túl kevés benne a fehérje úgy általában, mindenképpen dobjuk fel gombával vagy hallal
Hozzávalók:
200g Gomba - katalánul a halál tölcsére néven futó fekete tölcsérgombát találtam
100g mogyoró - sózottat vetem, mert pucolni nem volt kedvem
200g Basmati rizs - főzés előtt 10 percig áztatva megnyúlnak a szemek, ettől az állaga kellemesebb lesz.
A mogyorót és a gombát pirítsuk meg olivaolajon, majd öntsük rá a rizst meg a vizet, fűszerezzük borssal, gyömbérrel, fokhagymával, petrezselyemmel és erőspaprikával. 20 perc után kész.